Nieuws

Een gids voor het ABS Clearing-House

Gepubliceerd op
14 februari 2022

De website van het ABS Clearing-House (ABSCH) is het belangrijkste platform voor informatie over Toegang en Verdeling van Voordelen (Access and Benefit-sharing, ABS) en zou de eerste plaats moeten zijn om te kijken wanneer u genetische bronnen en hiermee geassocieerde traditionele kennis gebruikt of gaat gebruiken. Omdat de website onlangs is vernieuwd, gaan we nader in op welke informatie waar te vinden is.

Het ABS Clearing-House (ABSCH) is een platform waar informatie over toegang en verdeling van voordelen (access and benefit-sharing, ABS) gepubliceerd wordt door landen en door het Secretariaat van het Verdrag inzake biologische diversiteit (CBD). Door relevante informatie over ABS beschikbaar te maken, helpt het ABSCH gebruikers om erachter toe komen hoe op de juiste manier toegang kan worden verkregen tot genetische bronnen en daarmee geassocieerde traditionele kennis. Het wordt beheerd door het Secretariaat van de CBD en de landeninformatie moet up-to-date worden gehouden door de autoriteiten van de landen zelf.

Op de homepage vindt u meer informatie over het ABSCH, een kaart van landen die Partij zijn bij het Nagoya Protocol, aankondigingen, en recent gepubliceerde nationale en referentiegegevens. De navigatiebalk bovenaan de pagina verwijst naar de zoekpagina, landenprofielen en andere onderdelen van het ABSCH.

Landenprofielen

Elk land heeft een landenprofiel (‘Country Profile’) op de ABSCH-website. De landenprofielen zijn toegankelijk via de kaart op de homepage of de navigatiebalk bovenaan elke pagina op de website. De landenprofielen geven ABS-informatie die relevant kan zijn voor (potentiële) gebruikers van genetische bronnen en daarmee geassocieerde traditionele kennis uit een land. Landen die geen Partij zijn bij het Nagoya Protocol hebben op hun landenprofiel mogelijk ook informatie verstrekt, hoewel deze informatie over het algemeen beperkt is.

In de meeste landenprofielen vindt u de namen en contactgegevens van het nationaal ABS-loket (ABS national focal point, NFP) en de bevoegde nationale autoriteit (competent national authority, CNA). Het nationaal ABS-loket van een land geeft informatie over wetgeving, regels en procedures m.b.t. de toegang tot genetische bronnen en daarmee geassocieerde traditionele kennis uit dat land. Bij het verkrijgen van toegang tot genetische bronnen en daarmee geassocieerde traditionele kennis wordt aanbevolen om altijd contact op te nemen met het NFP van het land van levering om te vragen naar de huidige ABS-wetgeving. De bevoegde nationale autoriteit is verantwoordelijk voor het verlenen van toegang en het adviseren over toepasselijke procedures en vereisten voor het verkrijgen van voorafgaande geïnformeerde toestemming (prior informed consent, PIC) en het aangaan van onderling overeengekomen voorwaarden (mutually agreed terms, MAT), indien vereist door het land van levering.

Daarnaast kunnen landen ook de volgende informatie geven:

  • Legislative, Administrative or Policy Measure: een uitgebreid overzicht van de wettelijke, bestuurlijke en beleidsmaatregelen op het gebied van ABS in het geselecteerde land.
  • ABS Procedure: een praktisch overzicht van de procedures waarmee gebruikers toegang kunnen verkrijgen tot de genetische bronnen en daarmee geassocieerde traditionele kennis uit dat land.
  • Internationally Recognized Certificates of Compliance: afgegeven internationaal erkende certificaten van naleving die dienen als bewijs dat toegang tot de genetische bronnen en daarmee geassocieerde traditionele kennis uit dat land verkregen is in overeenstemming met de nationale ABS-regels.
  • National Websites or Databases: informatie over en koppelingen naar nationale wesbites of databases die relevant zijn voor ABS.
  • Checkpoint: de nationale instellingen die toezicht houden op de ABS-naleving van gebruikers van genetische bronnen en daarmee geassocieerde traditionele kennis in dat land.
  • Interim National Reports: rapportages over de maatregelen die het land heeft genomen om het Nagoya Protocol te implementeren. Voor gebruikers zijn met name de vragen 11 en 17 mogelijk nuttig, omdat daar wordt aangegeven of PIC en MAT vereist waren toen de rapportage gepubliceerd werd. Houd er echter wel rekening mee dat veel van deze rapportages enkele jaren geleden zijn gepubliceerd en mogelijk niet meer up-to-date zijn. Het wordt aanbevolen om contact op te nemen met het NFP van het land om te vragen naar de huidige ABS-wetgeving.

ABS-documenten vinden

Via de zoekpagina (‘Search’) heeft u toegang tot een breed scala aan ABS-informatie en -hulpmiddelen. Via de globale filters kunt u selecteren op type gegevens (‘Record types’), trefwoorden (‘Keywords’), land (‘Country’), regio’s (‘Regions’) en datum (‘Date’), waardoor het gemakkelijker is om documenten te vinden die relevant zijn voor u. De results worden per categorie weergegeven: nationale gegevens (‘National records’, voor individuele landen), referentiedocumenten (‘Reference documents’, algemene ABS-hulpmiddelen, waaronder gedragscodes, richtlijnen, beste praktijken en standaarden) en SCBD-documenten.

Als u bijvoorbeeld ‘Record type: National Websites or Databases’ en ‘Country: Netherlands’ selecteert, vindt u ‘Website of the ABS Focal Point of the Netherlands’. Voor een meer gedetailleerde uitleg van de zoekpagina kunt u een rondleiding op de zoekpagina maken.

Lees voor meer informatie over hulpmiddelen die u kunnen helpen om meer te weten te komen over ABS het artikel ‘ABS-hulpmiddelen: waar vindt u wat?’.